Szapolyai János erdélyi vajda, magyar király (1526-1540)

Köszöntöm a Szapolyai honlapon, melynek célja, hogy tudományos igénnyel, részrehajlás nélkül eloszlassa a Szapolyai-családról kialakult toposzokat.

dr. Botlik Richárd, a Szapolyai weblap szerkesztője, független történész

          

Élete

Budapest főváros Ferencváros kerületében született 1977. április 22-én, délután fél egykor. 1977 és 1997 között Újpalotán lakott, előbb a Hevesi Gyula nevét viselő út 58. száma alatt, majd a rendszerváltás után ugyanannak a panelháznak a Nyírpalota útra átnevezett épületében. A budapesti Gyöngyösi Úti Óvoda egyik pedagógusa több ízben is bántalmazta. Szülei közbelépésének, és a szakszerű orvosi kezelésnek köszönhetően életben maradt. Szülei úgy döntöttek, hogy édesanyja otthon marad vele, és az óvodai képzését magánúton oldják meg. A Kádár-korszakban ez a magánképzés rendkívül szokatlan és rendszeridegen volt, de az iskolai alkalmassági tesztek bizonyították édesanyja erőfeszítéseit, és az otthoni felkészítés sikerét.

Első munkahelye (1996 és 1997 között) a XIII. kerületi Szabó Ervin Gimnázium volt, ahol – a párhuzamosan folytatott főiskolai tanulmányai mellett – a középiskola gazdasági osztályának részmunkaidős küldönce, kézbesítője, hivatali kapcsolattartója és pénzfutárja lett. 1997-ben a Heves megyei Szilvásváradra költözött, a Szabadság utca 4. szám alatt álló, 1930-as évek elején épített családi házba. 1998 és 1999 között a Szilvásváradi Általános Iskola számítástechnika oktatója lett, majd a főiskolai és egyetemi évek alatt különféle szövegek, dolgozatok, diplomamunkák szövegeit szerkeszti, tördeli, nyomtatja. 2004-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kora Újkori Magyar Történeti Tanszékén, Horn Ildikó tanszékvezető történész irányítása alatt forráselemző órákat tart, szakterülete az 1526–1790 közötti évek történetének forrásai. Az anyagi erőforrásokkal küzdő egyetem és a bölcsészeti képzés folyamatos létszámleépítése következtében a doktori iskola évei alatt szakmájában nem tudott elhelyezkedni. 2007 és 2011 között a négy csillagos szilvásváradi Szalajka Liget Hotelben kap álláslehetőséget, és nyáron a szálloda parkjának kertészeként, télen mindenes gondnokaként, túravezetőjeként dolgozott. 2010 júniusában agresszív melanomát diagnosztizáltak rajta az orvosai, amely nagy eséllyel áttétet képzett a nyirokmirigyeire. Dr. Zéman Zsolt sebész két ízben hajtott végre sikeres műtétet. A kemoterápiás utókezelést Botlik Richárd elutasította, és alternatív gyógymóddal, gyógynövények alkalmazásával felépült a rákbetegségből. A család a pénzügyi világválság, az emelkedő energia- és élelmiszerárak, megélhetési gondok következtében úgy döntött, hogy értékesíti a szilvásváradi házat, és előbb külföldre, majd Budapestre költözik. 2012-ben, egy akadémiai intézeti konferencián barátságába fogadta Szántay Antal történész, akinek ajánlásával 2013 és 2014 között Magyary Zoltán Ösztöndíj Nemzeti Kiválóság programján támogatást kapott. (https://biokompozitok.blogspot.com/2014/04/a-tehetseg-jovonk-konferencian-jartam.html) A támogatásnak köszönhetően visszakerült az ELTE Korai Újkori Magyar Történeti Tanszékére, ahol 16. századi magyar külpolitikát, forráselemző órákat, Szapolyai János speciálkollégiumot, hadtörténeti tanegységeket tartott.

2011-ben tengeri hajós jogosítványt szerzett a horvátországi Pulában, és 2014 óta vitorlázik a Földközi-tenger különféle vizein (Adriai-, Ión-, Tirrén-, Baleár- és Alborán-tengereken). 2014-től egy máltai nyomda és kiadó családi vállalkozása foglalkoztatta korrektorként.

 

Iskolái

1983 és 1991 között a Kontyfa Utcai Általános Iskolában tanult. 1986-tól a német fakultációs osztályba került, de a tagozat három éven belül felbomlott, mert a tanárnő külföldre disszidált. Németes hangzású utóneve, szőke haja és kék szeme, valamint a német fakultációs osztály miatt – mint utóbb kiderült – a tanári kar tévesen német származásúnak vélte, és ezért több ízben is kemény bánásmód, hátrányos megkülönböztetés érte. Kiemelkedő tanulmányi előmenetele, tanulmányi versenyeken elért eredményei ellenére tanárai közül többen is különféle testi fenyítésben részesítették, és ez ellen – az óvodában szerzett korábbi sérülései okán – édesanyja minden alkalommal tiltakozott, ezért a tanári-, igazgatói iroda állandó „vendége” lett. 1990-ben az Országos Mátyás király Emlékversenyen negyedik helyezést ért el. A verseny általános iskolai szekciójának elnöke, Rázsó Gyula hadtörténész méltatta a felkészültségét. Szintén 1990-ben, a Budapest XV. kerületében rendezett szavalóversenyen első helyezést ért el. 1991-ben az Országos Tatárjárás Emlékezete verseny különdíjasa lett, és Szakály Ferenc történész levélben gratulált a versenyre benyújtott pályázati anyaga, és a megmérettetésen elért eredménye okán.

 

1991-ben felvételt nyert a Vörösmarty Mihály Gimnázium történelem–német tagozatos osztályába. 1992-ben indult a fővárosi Pedagógiai Intézet Hunok Emlékezete című tanulmányi versenyen, ahol különdíjat kapott. A gimnáziumi felvételi előtt elhangzott ígéretek ellenére, a nagy múltú belvárosi középiskola vezetősége egy év után törölte a német fakultációt, és a gyarapodó reál tárgyak követelményére hivatkozva a történelem tagozat óraszámát heti öt alkalomról kettőre csökkentette. Az oktatás alacsony színvonala következtében iskolát váltott, és 1993-tól az újpesti Bródy Imre Gimnázium egyedi tanmenetű osztályában folytatta a középiskolai tanulmányait. A sors furcsa játéka, hogy ugyanabban az Attila utcai épületben tanulhatott, ahová egykor nagyapja járt elemi iskolába. (Az épületből azóta szanálás miatt elköltözött a Bródy Imre Gimnázium.) 1996-ban az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen földrajz és történelem tantárgyból is bejutott a második fordulóba. 1996-ban érettségizett.

 

1996 és 2000 között az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola történelem szakos hallgatója. 1999-ben indult a főiskola Filozófia Tanszéke által szervezett Talentum megmérettetésén, ahol Rotterdami Erasmus: A keresztény fejedelem neveltetése című munkájának elemzésével a harmadik helyezést érte el. 2000-ben, A mohácsi csata a magyar közgondolkodásban címmel beadott szakdolgozatával jeles államvizsgát tesz, és június 24-én történelem tanári diplomát szerez.

 

2000 és 2002 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának kiegészítő tagozatos, történelem szakos hallgatója. 2002-ben, Szapolyai János és I. Zsigmond kapcsolata címmel beadott szakdolgozatával jeles államvizsgát tesz, és középiskolai történelem tanári diplomát szerez. Még az egyetemi évei alatt, 2002-ben jelentek meg az első tudományos közlései az akadémiai Antik Tanulmányok, és a Magyar Történelmi Társulat Századok folyóiratában. 2003-ban latin nyelvből középfokú, államilag elismert C típusú nyelvvizsgát tett.

 

2003 és 2010 között Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Történettudományi Doktori Iskola doktorandusz hallgatója. Témavezetője – Horn Ildikó tanszékvezető mellett – Bessenyei József történész professzor lett. Angol nyelvből középfokú, C típusú, államilag elismert nyelvvizsgát tett. Számos tudományos folyóiratban jelentek meg tanulmányai és közleményei. Magyar nyelvű iratolvasást hallgatott Bak Borbálától, latin nyelvű paleográfia tanegységet végzett Draskóczy Istvánnál, művelődéstörténetet hallgatott Várkonyi Gábortól. Történelmet hallgat R. Várkonyi Ágnes, Gerics József, Ladányi Erzsébet, Molnár Antal, Horn Ildikó, G. Etényi Nóra, Szabó Péter, Thoroczkay Gábor, Pálffy Géza, Kalmár János történészektől. A tudomány napja alkalmából 2004-ben, a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott előadást a Szapolyai-család lengyel kapcsolatairól. Első könyvét 2008-ban jelenteti meg, Szapolyai János lengyel szövetségesei címmel. 2009. november 30-án jeles minősítéssel leteszi a doktori iskola utolsó szigorlatát, és 2010 májusában – cum laude minősítéssel – megvédi a VIII. Henrik és Szapolyai János kapcsolatai címmel írott doktori disszertációját. A védés elnöke R. Várkonyi Ágnes, a témavezetője Horn Ildikó, opponensei Bessenyei József és Szabó Péter, levezető titkára Várkonyi Gábor, résztvevői Draskóczy István és Pálffy Géza voltak. 2011. január 12-én történész doktorrá avatják az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Egyetem téri épületében.

 

Konferenciák

2004. Tudomány Napja (Magyar Nemzeti Múzeum) alkalmából, a Szapolyai-család lengyel kapcsolatairól tart előadást.

2007. Heves Megyei Vakok és Gyengénlátók egri épületében tart előadást a középkori magyar étkezési szokásokról.

2012. A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének Úri utcai épületében szervezett Szapolyai konferencián előadást tart Szapolyai János kapcsolata Angliával címen.

2013. Angol-magyar kapcsolatok konferencia az ELTE-n.

2014. Nemzeti Kiválóság Program szervezői jóvoltából, a Közgazdasági Egyetemen előadást tart VIII. Henrik és a korabeli Magyarország diplomáciai kapcsolatáról. (https://biokompozitok.blogspot.com/2014/04/a-tehetseg-jovonk-konferencian-jartam.html)

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 121
Tegnapi: 42
Heti: 121
Havi: 2 099
Össz.: 582 212

Látogatottság növelés
Oldal: Botlik Richárd, a weblap szerkesztője
Szapolyai János erdélyi vajda, magyar király (1526-1540) - © 2008 - 2024 - szapolyai.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »